Bedrijven krijgen nog één maand hulp van de overheid vanwege de coronacrisis, daarna is het voorbij. Per 1 april stoppen de belangrijkste steunmaatregelen die bedoeld waren om faillissementen en massaontslagen te voorkomen. Het gaat onder meer om de NOW en TVL.
Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden en wil dat corona weer onderdeel wordt van het risico voor ondernemers. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ondernemers die net op het 'verkeerde' moment zwanger waren hadden tot voor kort geen recht op de subsidie voor de vaste lasten. Dat wordt nu voor een deel van hen recht gezet.
Ondernemers krijgen 2 weken langer om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het 4e kwartaal van 2021 aan te vragen. Het loket sluit op 11 februari 2022 om 17.00 uur. Aanleiding voor deze langere openstelling is de goedkeuring van de Europese Commissie voor de eenmalige verlaging van de omzetverliesdrempel van 30 % naar 20 %. Deze aanpassing van de TVL is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.
Startende ondernemers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat. Dit blijkt uit onderzoek van de onlinebank Knab. De helft van deze ondernemers doet het in de eerste drie jaar qua omzet al boven verwachting.
De coronacrisis heeft Nederlandse ondernemers er ook vorig jaar niet van weerhouden om een bedrijf te starten. In totaal zijn er ruim 250.000 ondernemers begonnen. Daartegenover staan bijna 133.000 ondernemers die vorig jaar vrijwillig of noodgedwongen met hun bedrijf zijn gestopt, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
De Kamer van Koophandel signaleert een sterke stijging aantal jonge vrouwelijke ondernemers. Deze groei is het sterkst in Zuid-Holland, Limburg blijft enigszins achter.
Het aantal mensen dat voornamelijk hun inkomen als zelfstandige verdient is in de periode 2007-2018 gegroeid met 260.000. Nederland telt momenteel ruim 1,3 miljoen zelfstandigen zonder personeel. . Vooral in de sectoren zakelijke dienstverlening en zorg nam het aantal zelfstandigen toe.
Het jaar 2019 sloot af met ruim 2 miljoen ondernemingen. Daarvan zijn er ruim 1,3 miljoen zzp'er.
Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.
Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.
Het aantal bedrijven is gegroeid tot 1,9 miljoen in 2018. Dat is zo'n 5% meer ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die in de Data over de bedrijvendynamiek 2018 zijn gepubliceerd.