Het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, waarmee het demissionaire kabinet schijnzelfstandigheid wil tegengaan, gaat zijn doel niet bereiken. Dat concludeert het Adviescollege Toetsing regeldruk (ATR) in een advies aan Sociale Zaken. Het voorstel zal leiden tot meer in plaats van minder regeldruk voor burgers en bedrijven.
Voor veel (startende) ondernemers en zzp'ers is het altijd spannend wat de nieuwe plannen van het kabinet betekenen voor de financiën en bedrijfsvoering. In dit nieuwsbericht zetten wij de belangrijkste aangekondigde wijzigingen voor 2024 voor je op een rij.
Bijna de helft van de mbo-studenten overweegt te gaan ondernemen. En veruit de meesten willen aan het werk in hun eigen regio.
In de provincies Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg is in het tweede kwartaal van dit jaar de sterkste toename van startende bedrijven te zien. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, stijgt het aantal inwoners dat een onderneming begint hier harder dan in andere provincies. Vooral in de detailhandel en de bouw is er een sterke toename, terwijl er landelijk in de bouw juist een verdere afname is. Dit blijkt uit het Trendrapport van de Kamer van Koophandel (KVK) over het tweede kwartaal van dit jaar.
De nog altijd grote personeels-en materiaaltekorten tonen aan dat er voor bedrijven weinig ruimte is om nog verder te groeien. Daarnaast remmen de rentestijgingen de economie af. Door deze milde afkoeling voorzien we dat de sectoren naar een lagere versnelling schakelen.
Steeds meer zzp’ers sparen en beleggen om het risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken. Het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) groeit nauwelijks.
Er moet een einde komen aan de uitwassen van zzp'ers in de zorg, die eigenlijk werk doen van mensen in loondienst. Drie ministeries kondigen nu aan dat ze de regels tegen schijnzelfstandigheid strenger gaan handhaven.
Per 1 juli krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Wij hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor jou op een rij gezet in onderstaand overzicht.
In Nederland hebben we sinds 1 april 2023 2.356.554 bedrijven. Op 1 april 2022 waren dat er nog 2.226.932. Een groei van 129.622 bedrijven ofwel een stijging van 5,8 procent. Deze groei vindt vooral plaatsvindt in de segmenten zzp en parttime zzp. Van het totaal aantal bedrijven in Nederlands wordt ruim 70 procent gevormd door (parttime) zzp’ers.
Het aantal zelfstandig ondernemers dat voorstander is van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), neemt af. Dat concludeert de Knab-bank op basis van eigen onderzoek onder 1500 zelfstandige ondernemers.
Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel (zzp) kunnen voor hun aangifte winstdeel Inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst voortaan gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte (AWA) is verwerkt.
De opmars van zzp'ers in Nederland is een onomkeerbaar feit, zo stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven in deze blog. Een oplossing is volgens haar dan ook niet om personeel in de oude arbeidscontracten te dwingen.
De invoering van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De verwachting is dat de wet nu in januari 2024 in werking treed. Door het uitstellen krijgen gemeente en het bedrijfsleven genoeg tijd om zich voor te bereiden op deze ingrijpende wetsaanpassing.
Van alle ondernemingen valt op dit moment 70% in de categorie zzp. In 2013 was dat nog 59%. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de KVK Bedrijvendynamiek.
Op 9 januari tekenen wethouder Van den Berg, wethouder Tabak en de Stichting Ondernemersfonds Beverwijk een convenant voor samenwerking. Daarmee start het nieuwe ondernemersfonds, in eerste instantie voor 5 jaar. Met het fonds kunnen ondernemers ideeën uitvoeren om het ondernemersklimaat te stimuleren.