Leeftijd controleren alcohol

Je mag geen alcohol verkopen aan personen onder de 18 jaar. Wanneer je de leeftijd niet goed kan bepalen ben je verplicht te vragen naar een identiteitsbewijs. Op het moment dat je toch alcohol verkoopt een minderjarige, loop je het risico op een tijdelijk verbod om alcohol te verkopen. Het intrekken van jouw vergunning behoord ook tot de mogelijkheden.

Horeca

Wanneer je binnen jouw horeca-onderneming alcohol wilt gaan verkopen en schenken, dan heb je een alcohol(wet)vergunning nodig. voorheen heette deze vergunning de Drank- en Horecavergunning. deze vraag je aan bij de gemeente waar de verkoop plaats gaat vinden. Vanuit het leeftijdsperspectief zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden als ondernemer:

Personeel moeten 16 jaar of ouder zijn om alcohol te mogen schenken.

Scholieren van 14 en 15 jaar mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding wel alcohol schenken.

Barmedewerkers onder de 18 jaar mogen wel alcohol verkopen, maar niet drinken.

Voorwaarden alcoholvergunning

Wanneer je alcohol verkoopt of schenkt binnen jouw onderneming, dan heb je daar een alcoholvergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan een café, restaurant of slijterij. Om de alcoholvergunning te krijgen, moet je als eigenaar en/of de leidinggevende binnen het bedrijf voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals:

Je bent minimaal 21 jaar;

Je dient in het bezit te zijn van een diploma of certificaat Sociale Hygiëne;

Je staat ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne.

Bekijk alle voorwaarden voor de alcoholvergunning bij uw gemeente.

Winkel

Exploiteer je een winkel waarin je levensmiddelen verkoopt? Dan is het toegestaan om zonder vergunning zwakalcoholhoudende dranken zoals bier, wijn, port en sherry (minder dan 15% alcohol) te verkopen. Verkoop van sterke drank is niet toegestaan. Belangrijk bij de verkoop is dat de alcohol alleen in een gesloten verpakking wordt verkocht. Daarnaast is het niet toegestaan dat klanten de drank opdrinken of proeven in de winkel. Deze regel is ook van toepassing op bedrijven zoals warenhuizen, snackbars en bezorgingsdiensten (detailhandel).

In een niet-levensmiddelenwinkel is de verkoop van alcohol verboden.

Agenda

13 mei

Ondernemen en belastingen

19.30 uur
Online
Online

Slijterij of drankwinkel

Je mag in een slijterij of drankwinkel alleen met een alcoholvergunning voor het slijterijbedrijf (ook wel slijterijvergunning) sterke drank (meer dan 15 % alcohol) verkopen. Deze slijterijvergunning voor het verkopen van sterke drank vraag je aan bij de gemeente.

De alcohol die je verkoopt, mag net zoals in een winkel alleen in een gesloten verpakking verkocht worden. Ook in een slijterij mogen de klanten de drank niet opdrinken. Wel is het toegestaan dat jouw klanten (als zij daar zelf om vragen), alcoholhoudende drank proeven. Alleen een werknemer van de slijterij mag dit aanbieden. Een promotieteam mag dit niet.

Groothandel

Heb je een groothandel en verkoopt je sterke drank (meer dan 15 % alcohol) aan particulieren? Dan dien je ook in het bezit te zijn van een slijterijvergunning, welke je aanvraagt bij de gemeente. Verkoopt je enkel aan bedrijven (B2B)? Dan heb je geen slijterijvergunning nodig.

"Exploiteer je een tankstation, dan mag je hier geen alcohol verkopen!"

Online alcohol verkopen

Wanneer je online zwak-alcoholhoudende drank (gaat) verkopen zoals bier en wijn, dan heb je geen vergunning nodig.

Ben je voornemens om sterke drank te gaan verkopen (meer dan 15% alcohol) in jouw webwinkel? Dan dien je over een slijterijvergunning te beschikken.

Deze regels gelden voor bijvoorbeeld:

supermarkten met een webshop

slijters met een webshop

webwinkels

bierkoeriers

online eetbezorgdiensten

Leeftijd controleren in webwinkel

Net zoals in een reguliere drankenwinkel is de verkoop van alcohol aan klanten jonger dan 18 jaar verboden. Wanneer je op online of telefonisch alcohol verkoopt, dan dien je de leeftijd tweemaal te  controleren:

  1. vóór de aankoop en
  2. bij de bezorging.

Voor de manier waarop u de leeftijd controleert, gelden ook regels. Lees meer over het controleren van leeftijd bij verkoop van alcohol op afstand.

Alcohol verkopen tijdens evenement (tapontheffing)

Wil je tijdens een evenement (tijdelijk bij een bijzondere gelegenheid) alcohol schenken? En beschik je niet over een vergunning voor de plek waar de alcohol geschonken gaat worden? Dan dien je hier een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing) voor aan te vragen bij de gemeente. Dit geldt voor het schenken van zwak-alcoholhoudende dranken (minder dan 15% alcohol). Afhankelijk van de omvang van het evenement, kan het zo zijn dat er ook een evenementenvergunning aangevraagd moet worden.

Maximaal 25% korting op alcohol

Tot slot mag je op de verkoop van alcohol niet meer dan 25% korting geven op drank met meer dan 0,5% alcohol. Ook andere prijsacties zijn verboden als de klantkorting meer dan 25% is. Deze regel geldt niet voor drank die meteen wordt gedronken, zoals in de horeca.

Niels en Susan, Eetcafé De Tamme Boer

Terug naar overzicht