In een maatschap werk je samen op basis van gelijkwaardigheid en zoek je samen naar oplossingen zoals het delen van een kantoorruimte, een receptioniste of andere bedrijfskosten. Elke ‘maat’ brengt iets in zoals arbeid, geld of goederen. Je richt dit op met meerdere personen die een vrij beroep uitvoeren en zo samen financieel voordeel willen behalen. Dit voordeel wordt gedeeld onder de ‘maten’.
Voor een maatschap kiezen betekent dat je jouw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer wilt uitvoeren. Ben je bijvoorbeeld tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kan een maatschap als rechtsvorm een verstandige keuze zijn. In een maatschap beoefen je namelijk jouw beroep samen met een aantal partners (maten), onder een gemeenschappelijke naam. Het gaat bij een maatschap dus meestal niet om een bedrijf, maar om een beroep. In dit geval zijn alle ‘maten’ afzonderlijk van elkaar zelfstandig ondernemer, ieder draagt dus zelf inkomstenbelasting af. Ieder persoon is voor een evenredig deel verantwoordelijk en aansprakelijk. Wel kunnen bij een maatschap diverse zaken voor allen geregeld worden, denk aan de btw, huisvesting en het personeel.
In de meeste gevallen moet je een maatschap inschrijven in het Handelsregister. Indien je voor een stille maatschap zonder onderneming kiest, is inschrijving niet mogelijk.
Het starten van een maatschap brengt aardig wat voordelen met zich mee. Zo is een Maatschap gemakkelijk op te richten en is een startkapitaal niet nodig. Iedere ‘maat’ heeft profijt van de inbreng van andere maten en is enkel voor een vastgesteld deel privé aansprakelijk. Ook het aannemen van personeel voor de maatschap is mogelijk. Nog een aantal voordelen puntsgewijs:
LET OP Verdiep je goed in de voorwaarden van deze fiscale regelingen.
TIP Je moet wel voor een aanvullend pensioen zorgen, dus start tijdig met sparen. Je kunt geen beroep doen op de Ziektewet, WW of WIA, dus is het belangrijk om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Start je een maatschap, dan brengt dit ook de nodige nadelen met zich mee. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je je moet houden aan gemaakte afspraken met andere maten. Daarnaast ben je met jouw privévermogen deels aansprakelijk. Vergeet niet dat zonder huwelijkse voorwaarden ook het privévermogen van jouw partner hieronder valt.
Het is geen verplichting om een maatschapscontract op te stellen, maar dit is zeker aan te raden. Het vastleggen van afspraken geeft duidelijkheid, ook naar zakenpartners en de Belastingdienst. Verdiep je voor het opstellen van een contract goed in de inhoud. Een aantal voorbeelden van afspraken die je hierin zou kunnen vastleggen zijn:
In een maatschap ga je alleen verplichtingen aan voor jezelf, niet voor de andere deelnemende maten. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de maten voor een gelijk deel aansprakelijk zijn:
Indien een van de maten uittreedt of overlijdt, dan eindigt de maatschap. In het maatschapscontract kun je vastleggen dat de overblijvende maten de Maatschap kunnen voortzetten.
Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:
We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.