Wat is Horeca

Laten we eerst beginnen met het begrip Horeca. Horeca is niets anders dan de samenvoeging van eerste twee letters van woorden hotel, restaurant en café. Horeca omvat zodoende de bedrijfstak van alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. Maar wat dacht je van een ijssalon, lunchroom, theetuin, snackbar, bed & breakfast of de sportkantine. Het valt tegenwoordig al snel geheel of gedeeltelijk onder de noemer horeca.

De horeca is, vaak per gemeente, onderverdeeld in verschillende categorieën. Van lichte horeca zoals bijvoorbeeld een ijssalon tot zware horeca. Onder de laatste categorie horen bijvoorbeeld vaak discotheken en nachtclubs. Je kunt je voorstellen dat laatstgenoemde tot meer overlast zorgt dan een horecagelegenheid uit de eerste categorie. Daarom wordt er onderscheid gemaakt en mag je niet zomaar overal iedere horeca-activiteit uitoefenen.

Stap 1: Schrijf een goed ondernemingsplan

Elke onderneming begint met een goed ondernemingsplan. Hierin doe je onderzoek naar de haalbaarheid van jouw plannen. Je doet onder andere marktonderzoek, maakt een financieel plan en je vertelt meer over jezelf als ondernemer en je bedrijfsidee. Juist bij het starten van een horecagelegenheid in de gemeente Beverwijk is een ondernemingsplan van groot belang. Vaak ga je langdurige verplichtingen aan zoals huur- of pachtcontracten en/of is er financiering nodig voor bijvoorbeeld de inrichting van een horecazaak. Het plan schrijf je natuurlijk ook voornamelijk voor jezelf zodat je precies weet wat je wilt en gaat doen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan.

Stap 2: Ga op zoek naar de perfecte locatie

Voor een horecagelegenheid is de locatiekeuze van groot belang. In jouw ondernemingsplan heb je jouw horecaconcept uitgewerkt en weet je welke locatie hier het beste bij past. Kies je als vestigingsplaats in de gemeente Beverwijk voor een pand in een winkelgebied of ga jij je juist vestigen in een buitengebied voor een goede bereikbaarheid en bijvoorbeeld gratis parkeergelegenheid. Wees kritisch want de vestigingsplaats van jouw horecabedrijf bepaalt in grote mate het succes van de horecaonderneming. 

Bestemmingsplan

Heb je één of meerdere locaties op het oog om jouw horecabedrijf in Beverwijk te starten? Controleer dan altijd het bestemmingsplan. In dit plan staat namelijk beschreven welke bedrijfsactiviteiten er op een bepaald adres zijn toegestaan. Bestemmingsplannen in Beverwijk zijn te raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl.

Agenda

16 september

Succesvol online

19.00 uur
Online

"Voor het starten van een horecagelegenheid zijn er diverse gemeentelijke vergunningen noodzakelijk. "

Stap 3: Vraag de juiste vergunningen aan

Voor het starten van een horecagelegenheid zijn er diverse gemeentelijke vergunningen noodzakelijk. Denk eens aan een exploitatievergunning, omgevingsvergunning en een terrasvergunning. Een exploitatievergunning is eigenlijk de officiële toestemming van de gemeente om een horecazaak te mogen runnen op een bepaalde locatie. De gemeente Beverwijk bepaalt zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeente moeten voldoen. Ook kunnen er aanvullende regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Lees hier meer over het aanvragen van horeca vergunningen in de gemeente Beverwijk.

Deze vergunningen hebben voornamelijk betrekking op wetgeving rondom ruimtelijke ordening. Deze en andere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu is per 1 januari 2024 gebundeld in de Omgevingswet. Gemeenten krijgen hierbinnen de ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Het doel is dat gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. In de nabije toekomst zullen de bestemmingsplannen opgaan in een omgevingsplan. Lees hier meer over het mogelijk aanvragen van een vergunning voor jouw bedrijfsactiviteit:

Stappenplan: vergunning aanvragen

Stap 4: Verdiep je in de wetten en regels

Of je nu als horecaondernemer gaat starten in de gemeente Beverwijk of in een andere gemeente, binnen de horecabranche gelden er vele wetten en regels. In veel gevallen ga je binnen jouw horecazaak werken met voedsel en ga je bijvoorbeeld ook alcohol verkopen. In dat geval krijg je te maken met regels omtrent voedselveiligheid (HACCP) en het aanvragen van een alcoholvergunning. Om deze vergunning aan te vragen heb je onder andere een SVH-verklaring Sociale Hygiëne nodig. Alleen dan mag je alcohol schenken en verkopen in de gemeente Beverwijk. Uiteraard dient ook je horecapand te voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld de brandweer en veilig te zijn voor publiek en personeel. Vaak krijg je hierbij ook te maken met een (verplichte) risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E).

Conclusie

Bezin eer gij begint! Oftewel bereid je goed voor als je gaat starten als horecaondernemer in de gemeente Beverwijk. Zoals je hebt kunnen lezen komt er veel kijken bij het opstarten van een horecagelegenheid. Je moet voldoen aan vele eisen, je gaat vaak direct verplichtingen aan en je hebt veelal een financiering nodig. Begin altijd eerst met het schrijven van een goed ondernemingsplan (stap 1). Zo maak je de juiste keuze en krijg je ook inzicht in de winstgevendheid en haalbaarheid van jouw plannen om te starten als horecaondernemer.

Over de gemeente Beverwijk

Beverwijk is een stad en gemeente in Midden-Kennemerland in Noord-Holland. De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio IJmond. De gemeente bestaat uit de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee. Lees hier meer informatie voor ondernemers in de gemeente Beverwijk

 

Blijf op de hoogte!

Als startende ondernemer volg je natuurlijk alle relevante ontwikkelingen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Nieuws

Contouren verplichte aov zzp'ers bekend

18-06-2024

Er ligt een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandige ondernemers. Het duurt waarschijnlijk een jaar of vier voordat de verzekering kan worden ingevoerd.

Terug naar overzicht